În perioada Aprilie – Iulie 2022, Asociația Dianthus în parteneriat cu Colegiul “Școala Națională de Gaz” implementează proiectul “Promovarea permaculturii în rândul copiilor prin ateliere de grădinărit în sera didactică“, proiect finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.
Scop si obiective
Scopul proiectului este consolidarea unei comunități informate și educate în privința permaculturii, importanței protecției solului și a unei alimentații sănătoase prin activități practice de grădinărit și diseminarea de materiale informative, în special în rândul copiilor. Activitățile proiectului se desfășoară în principal la sera din incinta colegiului SNG.
Obiectivele proiectului sunt dezvoltarea unei sere didactice cu implicarea tinerilor din comunitate pe principiile permaculturii , organizarea de ateliere de grădinarit, vizite și expuneri cu/pentru copii și tineri în vederea promovării permaculturii și agriculturii ecologice, promovarea unei alimentații sănătoase și organizarea unui curs de permacultură pentru persoanele interesate din orașul Mediaș. De asemenea, printre activitățile proiectului se numără și organizarea Zilei Internaționale a Permaculturii și realizarea de materiale de informare.
Justificarea proiectului
Timp de milenii, viața pe pământ a fost susținută de un strat subțire de sol fertil de pe scoarța terestră. Solul este un ecosistem viu extrem de sofisticat și printre cele mai prețioase georesurse neregenerabile ale umanității. Susține agricultura, care ne furnizează 95% din hrană. Solul joacă un rol vital în atenuarea și adaptarea la schimbările climatice prin stocarea carbonului (sechestrarea carbonului) și scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă. Însă solul sănătos dispare rapid. Agricultura extensivă, defrișarea și alți factori au degradat și erodat solul vegetal în ritmuri alarmante. La nivel global, 52% din terenurile agricole sunt deja degradate. O mare parte din ceea ce rămâne este îndepărtat de materie organică, ceea ce duce la scăderi dramatice ale productivității agricole a solului. Dacă acest lucru va continua, ONU estimează că am putea pierde tot pământul cultivabil în următorii 60 de ani. Cu o populație estimată a ajunge la aproape 9,3 miliarde până în 2045, ne-am putea confrunta în curând cu o criză alimentară de proporții nespuse. Viitorul planetei noastre depinde de modul în care oamenii exploatează și se relaționează la resursele naturale. Una din soluțiile identificate pentru această problemă globală este permacultura – un sistem de design care creează relații reziliente, sustenabile între oameni și mediul natural folosind trei etici – Grija față de pământ, Grija față de oameni și Împărțirea echitabilă a surplusului. Considerăm ca această soluție trebuie conștientizată și promovată de la vârste fragede.
Pe de altă parte, copii și tinerii din zonele urbane s-au înstrăinat foarte mult de natură, petrecându-și foarte mult timp în fața ecranelor, pe rețele de socializare și în activități de interior. O dată cu absența timpului petrecut în natură, copii riscă să dezvolte o gamă largă de probleme de dezvoltare și pot experimenta tulburări de comportament, de concentrare (inclusive ADHD) și rate mai mari de boli psihice și fizice. Totodată obezitatea in randul copiilor este una dintre cele mai grave provocari cu privire la sanatatea publica din secolul XXI. Aceasta problema este regasita la nivelul intregii planete si afecteaza constant multe tari cu venituri mici si medii, in special din mediul urban.
Copilăria este o perioadă ideală pentru a dezvolta atitudini fundamentale față de natură și mediul social. Prin implicarea copiilor și tinerilor în permacultură se dezvoltă noi relații cu resursele naturale și se identifică metode creative de a trăi în armonie cu natura. Elevii vor fi implicați în activitățile de amenajare a serei didactice ( pregătirea solului, plantarea legumelor, udatul plantelor, culegerea legumelor) dar și în activități de promovare a grijei față de mediu în rândul colegilor și adulților.
Principiile permaculturii sunt destul de puțin cunoscute în zona de implementare a proiectului, de aceea am considerat importantă organizarea unui curs de permacultură pentru cei interesați. Totodată vor fi realizate și materiale de promovare și informare cu privire la problemele și soluțiile cu care se confruntă mediul natural cu accent pe agricultura ecologică.
Spațiu selectat și grup țintă
Spațiul selectat pentru implementarea proiectului este sera din curtea Colegiului
Școala Națională de Gaz, în suprafață de 70 metri pătrați. Acesta este proprietatea colegiului și a fost întreținută de către personalul administrativ dar ne dorim amenajarea acesteia prin implicarea tinerilor. (fotografii atasate
Grupul țintă este format pe de o parte din elevii profilului de Ecologie și Protecția Mediului
care vor fi direct implicați în amenajarea serei și implementarea proiectului și pe de altă parte de elevii școlilor generale care vor fi invitați în vizite de informare la seră. Totodată vor fi selectate și 25 de persoane care vor participa la cursul practic de permacultură organizat prin proiect. Beneficiari indirecți ai proiectului sunt cetățenii orașului Mediaș și localități limitrofe care vor fi informați, prin canale media despre permacultură și agricultură ecologică.
Activități
Activitatea 1. – Promovarea proiectului
Activitatea 2. – Achiziția materialelor și amenajarea serei didactice prin ateliere de gradinarit
Activitatea 3. – Realizarea materialelor informative si de promovare
Activitatea 4. -Organizarea cursului de permacultura
Activitatea 5. – Organizarea Zilei Internationale a Permaculturii – ziua portilor deschise la sera didactică
Activitatea 6. – Organizarea vizitelor informative cu elevi la sera didactică cu prezentarea principiilor permaculturii
Bugetul total al proiectului este de 30,604 lei.
Informații despre activități și proiect vor fi postate permanent pe pagina noastră și pe rețelele de socializare.